Sedef Travel > Aranžmani > EGZOTIČNA PUTOVANJA > AZIJA / DALEKE DESTINACIJE > KINA / DALEKE DESTINACIJE > VELIKA KINESKA TURA

VELIKA KINESKA TURA

18 dana – Peking, Letnja Palata, Kineski zid, Sian, Muzej Ratnika Terakote, Sudžou, Hangdžou, Šangaj

PROMO CENA – 1590 eur (avio prevoz, sve takse, smeštaji, transferi, vodič)

Polazak: 19.09.2019.

Upoznajemo najstariju civilizaciju na svetu – Kinu, šetamo Kineskim zidom, obilazimo Zabranjeni grad, Nebeski hram, Ptičje gnezdo, Letnju palatu kraljice Ci Ši… Peking – jedan od najvećih gradova u Kini, odmah posle Šangaja, grad koji je veliki politički, kulturni i obrazovni centar. Obilazimo Zabranjeni grad, kompleks u samom centru starog dela Pekinga koji je nekada bio carska palata kineskih dinastija Ming (1368-1644) i Ćing (1644-1911), a danas je muzej koji se prostire na više od 720 000 metara kvadratnih i sastoji se od 800 zgrada. Uvršten je na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Obilazimo i Nebeski Hram posvećen bogu neba, mestu gde su kineski carevi prinosili žrtve bogu neba. Obilazak završavamo poseti Letnjoj Palati Kraljice Ci Ši – nekadašnjoj carskoj rezidenciji a danas najvećim nacionalnim parkom u Kini površine 270 hektara. Letnji dvorac potiče iz 17. veka i više puta je dograđivan, poslednji put za vreme carice Ci Ši kada je iskopano veštačko jezero a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgrađen od mermera.

Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara gde visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektovana tako da četiri konjanika mogu uporedo jahati na njemu. Kineski zid je najveća građevina na svetu i proteže se od stepa srednje Azije do Žutog Mora i predstavlja najveći odbrambeni objekat napravljen od kamena, cigle sabijene zemlje, drvena i drugih materijala radi zaštite Kineske države i carstva od racija i invazija različitih nomabdskih grupa evroazijskih stepa. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porcelana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi.

Sian (Xian) je administrativni centar pokrajine Šensi i jedan je od najpoznatijih istorijskih i kulturnih centara Kine. Star je više od 3100 godina i poznat je kao čvorište trgovine karavanima na Putu Svile. Bio je prestonica u vreme 13 dinastija, od kojih su najznačajnije epohe dinastija Džou, Ćin, Han i Tang. Jedan je od četiri tradicionalne prestonice Kine. Obilazimo muslimansku četvrt gde se nalazi jedna od najvećih džamija u Sianu igrađene tokom rane Ming dinastije u sklopu koje se nalazi više od 20 zgrada unutar 5 tradicionalno izgrađenih dvorišta; Wild Goose Pagoda, Daci’en Hram…

Mauzolej cara Ćin Šija i muzej ratnika terakote – Davne 1974. godine zemljoradnici su otkopavajući bunar nekih 40km dalje od Siana naleteli na misteriju koja i dan danas nije rešena. Jedno od najznačajnijih i najmisterioznijih arheoloških nalazišta u svetu. Za vreme vladavine Ćin Šija do tada nezavisne feudalne državice prvi put su objedinjene u veliko carstvo. Navodno, car je za potrebe izgradnje grobnice iskoristio 700 000 radnika, kada je car umro, njegov sin i naslednik ga je pokopao zajedno sa njegovim konkubinama koje nisu imale decu, kao i one radnike koji su znali za zakopano blago. Za razliku od grobnice, ratnici terakote se ne spominju nigde u zapisima, njihovo otkriće je zbog toga bilo i velika senzacija čak i za stručnjake. Obilazimo kompleks sa više hiljada ratnika terakote u borbenom položaju, gde ni jedan ratnik nije isti.

Sudžou – jedan je od većih gradova Istočne Kine u Jiangsu Provinciji i nalazi se na nekih 100 kilometara od Šangaja. Značajni je ekonomski centar i drugi najveći grad svoje provincije nakon Nanđinga (Nanjing). Grad se nalazi na donjem toku reke Jangce na obali jezera Tai. Grad je osnovan 514. godine pre nove ere i tokom vladavine Han dinastije bio je jedan od deset najvećih gradova na Svetu. Tokom dinastije Ming i Ćing, Sudžou je bio nacionalni ekonomski, kulturni i komercijalni centar kao inajveći grad na svetu koji nikada nije bio prestonica. Grad je poznat i pod nazivom ”Venecija Istoka” i ”Kineska Venecija” zbog svoje karakteristične arhitekture, mreže kanala, kamenih mostova, pagoda i brojnih bašta.

Fakultativno obilazimo Statuu Velikog Bude u Ling Shanu kraj jezera Tai. Statua Velikog Bude nalazi se na južnim obroncima Longshan planine i jedna je od najvećih statua Bude u Kini i predstavlja bronzanu statuu uspravnog Bude. Statua teži više od 700 tona, visoka je 88 metara u totalu zajedno sa 9 metara postoljem u obliku lotusa i izgradnja statue je završena 1996. godine. Obilazimo duhovnu tačku kineskog budizma kraj jezera Tai. Jezero Tai je najveće slatkovodno jezero na delti reke Jangce i sa površinom od preko 2250 kilometara kvadratnih i dubinom od 2 metara je treće najveće slatkovodno jezero u Kini, nakon Pojanga i Dongtinga. Na jezeru se nalazi oko 90 ostrva različitih veličina i povezan je sa Velikim Kanalom koji je među najbolje umreženim kanalima reka u Kini.

Hangdžou – nekadašnja prestonica Zhejiang provincije u Istočnoj Kini. Nalazi se na razmeđi Hangdžou zaliva koji odvaja Šangaj i Ningbo. Istorijski značajan grad prepun prirodnih lepota i jezera i jedan je od najlepših gradova u Kini koji je uprkos urbanom razvoju uspeo da održi svoje kulturne korene. Fakultativno obilazimo Lingyin Hram – budistički hram poznatiji još i pod nazivom ”hram gde duša odmara” i predstavlja jedan od najbogatijih budističkih manastira u Kini sa brojnim pagodama i religioznim uklesima u steni; Hupao ili ”Izvor Tigra koji sanja” predstavlja izvor vode koji izbija iz kvarcita najfinijeg u Kini. Voda s ovog izvora je popularna pri spravljanju poznatog lokalnog Longjing čaja dok se sam lokalitet vezuje i za monaha Jigong čiji se posmtrni ostaci ovde nalaze.

Šangaj – jedan je od najvećih gradova Kine i morsko pristanište na ušću reke Huangpu u reku Jangce. Najveći je saobračćajni, trgovinski i industrijski centar zemlje. Jedan je od ekološki najugroženijih gradova na svetu, sinonim za greh, avanturizam i bogatstvo. Može se pohvaliti jedinstvenom kolonijalnom prošlošću jer su ga kolonizovali Birtanci, Francuzi, Amerikanci, Nemci i Rusi izgradivši brojne trgovine, kuće i vile, ostavljajući fizičkog odraza na lokalnu arhitekturu.

Fakutlativno obilazimo Oriental Pearl Tower – televizijski toranj visine 468 metara u Pudong parku oktužen Yangpu mostom sa severoistočne strane i Nanpu mostom sa jugozapadne strane koji konstruišu sliku dva zmaja u igri sa biserom. Celokupna struktura se oslanja na okolno zelenilo i daje utisak bisera koji sija na postolju od žada. Waitan (The Bund) je popularni Šangajski dok odakle se pruža pogled na celokupni moderni deo grada: Jin Mao Toranj, Svetski Trgovinski centar, Ulica Nanjing – 5 kilometara dugačka ulica koja počinje naBundu a završava se na raskrsnici Jing’an Hrama. Nakon Opijumskog rata (1839-1842) Šangaj je postao luka za sklapanje pregovora i Nanjing je prva Britanska koncesija gde je vršen import raznih inostranih dobara. Danas sadrži više od 600 prodavnica i šoping centara, zanatskih prodavnica i šoping centara, zanatskih prodavnica i hotela. Jurimo kroz budućnost u prizorima svemirske arhitekture.

Peking (Beijing) – glavni grad Narodne Republike Kine. Grad ima 7 miliona stanovnika i od 13. veka je pripadao Mongolskom carstvu. Drugi je najveći grad u Kini posle Šangaja i veliki je saobraćajni centar sa mnoštvom pruga, puteva i autoputeva. Najznačajniji je politički, kulturni i obrazovni centar Narodne Republike Kine.

Sian (Xian) – administrativni centar pokrajine Šensi i jedan je od najpoznatijih istorijskih i kulturnih centra Kine. Star je više od 3100 godina i poznat je kao čvorište trgovine karavanima na Putu Svile. Bio je prestonica u vreme 13 dinastija, od kojih su najznačajnije epohe dinastija Džou, Ćin, Han i Tang.

Sudžou (Suzhou) – jedan je od većih gradova Istočne Kine u Jiangsu Provinciji, lociran nekih 100 kilometara od Šangaja. Značajni je ekonomski centar i drugi najveći grad svoje provincije nakon Nanđinga (Nanjing). Grad se nalazi na donjem toku reke Jangce na obali jezera Tai. Grad je osnovan 514. godine pre nove ere i tokom vladavine Han dinastije bio je jedan od deset najvećih gradova na Svetu.

Hangdžou (Hangzhou) – nekadašnja prestonica Zhejiang provinicje u Istočnoj Kini. Nalazi se na razmeđi Hangdžou zaliva koji odvaja Šangaj i Ningbo. Istorijski značajan grad prepun prirodnih lepota i jezera i jedan je od najlepših gradova u Kini koji je uprkos urbanom razvoju uspeo da održi svoje kulturne korene.

Šangaj (Shanghai) – jedan je od najvećih gradova Kine i morsko pristanište na ušću reke Huangpu u reku Jangce. Najveći je saobraćajni, trgovinski i industrijski centar zemlje. Jedan je od ekološki najugroženijih gradova na svetu, sinonim za greh, avanturizam i bogatstvo.

 

Hotel  je smeštajni objekat koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja.

1. dan: Okupljanje na aerodromu ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu dva sata pre leta. Priče o egzotičnim krajevima i smeškanje dook čekamo naš let. Idemo na istok u susret Suncu. Let iz Beograda za Peking sa presedanjem.

2. dan: Dolazak u Peking (Beijing), glavni grad Narodne Republike Kine. Grad ima 7 miliona stanovnika i od 13. veka je pripadao Mongolskom carstvu. Drugi je najveći grad u Kini posle Šangaja i veliki je saobraćajni centar sa mnoštvom pruga, puteva i autoputeva. Najznačajniji je politički, kulturni i obrazovni centar Narodne Republike Kine, dok su Šangaj i Hong Kong značajniji ekonomski centri od Pekinga. Grad koji će Vas iznenaditi svojom veličinom, brojem hramova, muzeja, restorana… Dobrodošli u Kinu, kolevku civilizacije! Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan: Fakultativni izlet – vozimo se put Zabranjenog grada gde ćemo imati prilike da posetimo ovaj velelepni kompleks koji se nalazi u samom centru starog dela Pekinga. Nekada je bio carska palata kineskih dinastija Ming (1368-1644) i Ćing (1644-1911), a danas je muzej koji se prostire na više od 720 000 metara kvadratnih, sastoji se od 800 zgrada i ima oko 9999 prostorija. Nalazi se severno od trga Tjenanmen i do koga se prolazi prolaskom kroz istoimenu kapiju. Uvršten je na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Nakon toga put nastavljamo ka Nebeskom hramu (Temple of Heaven), hramu posvećenom kineskom bogu neba – građevina datira iz petnaestog veka, a obnovljena je u osamnaestom veku. Obilazimo trg Tjenanmen, prostor u srcu Pekinga sa Mauzolejom osnivača kineske komunističke partije Mao Ce Dunga i veličanstvenim mermernim lavovima; grobnice Minga. Uveče idemo u neki od lokalnih restorana na preukusnu kinesku klopu. Noćenje.

4. dan: Fakultativni izlet do Letnje Palate kraljice Ci ŠI – nekadašnjoj carskoj rezidenciji, a danas najvećem nacionalnim parkom u Kini, površine 270 hektara. Letnji dvorac potiče iz 17. veka, i više puta je dograđivan. Poslednji put za vreme carice Ci Ši, kada je iskopano veštačko jezero, a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgrađen od mermera. Dogradnje koje su izvršene za vreme ove carice ubrajaju se u vrhunska dostignuća kineske arhitekture i građevinarstva. Nakon posete Letnjoj Palati put završavamo u fabrici za obradu bisera gde ćemo naučiti nešto više o tradicionalnoj upotrebi i uzgoju školjki i bisera koji se vezuju za brojne kulturološke aspekte Kine. Povratak u Peking. Noćenje.

5. dan: Fakultativni izlet do Kineskog zida u Badalingu. Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara. Visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektovana tako da četiri konjanika mogu uporedo jahati na njemu. Kineski zid je najveća građevina na svetu i proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora i predstavlja najveći odbrambeni objekat napravljen od kamena, cigle sabijene zemlje, drveta i drugih materijala generalno izgrađenih duž linije u pravcu istok-zapad duž istorijskih severnih granica Kine radi zaštite kineske države i carstva od racija i invazija različitih nomadskih grupa evroazijskih stepa. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne suvenire od porcelana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi. Nastavljamo ka fabrici žada gde ćemo imati prilike da nešto novo naučimo o ovom specifičnom mineralu i njegovoj vezi sa kulturom Kine. Povratak u smeštaj. Noćenje.

6. dan: Napuštanje smeštaja i slobodno vreme u prestonici Kine do noćnog voza za Sian. Noćna vožnja.

7. dan: Dolazak u Sian u jutarnjim časovima. Sian (Xian) je administrativni centar pokrajine Šensi i jedan je od najpoznatijih istorijskih i kulturnih centra Kine. Star je više od 3100 godina i poznat je kao čvorište trgovine karavanima na Putu Svile. Bio je prestonica u vreme 13 dinastija, od kojih su najznačajnije epohe dinastija Džou, Ćin, Han i Tang. Jedan od četiri tradicionalne prestonice Kine. Fakultativni izlet: obilazimo muslimanksu četvrt gde se nalazi jedna od najvećih džamija u Sianu izgrađene tokom rane Ming dinastije u sklopu koje se nalazi više od 20 zgrada unutar 5 tradicionalno izgrađenih dvorišta; obilazimo i dva spektakularna tornja Wild Goose Pagoda i Daci’en Hram – kompleks budističkih hramova i pagoda sagrađenih tokom dinastije Tang (618-907). Transfer do smeštaja. Noćenje.

8. dan: Fakultativni izlet u Mauzolej  cara Ćin Šija i muzej ratnika terakote. Davne 1974. godine zemljoradnici su otkopavajući bunar nekih 40km dalje od Siana naleteli na misteriju koja i dan danas nije rešena. Jedno od najznačajnijih i najmisterioznijih arheoloških nalazišta u svetu. Za vreme vladavine Ćin Šija do tada nezavisne feudalne državice prvi put su objedinjene u veliko carstvo. Navodno, car je za potrebe izgradnje grobnice iskoristio 700 000 radnika, kada je car umro, njegov sin i naslednik ga je pokopao zajedno sa njegovim konkubinama koje nisu imale decu, kao i one radnike koji su znali za zakopano blago. Za razliku od grobnice, ratnici terakote se ne spominju nigde u zapisima, njihovo otkriće je zbog toga bilo i velika senzacija čak i za stručnjake. Obilazimo kompleks sa više hiljada ratnika terakote u borbenom položaju, gde ni jedan ratnik nije kopija onog drugog. Pričamo o drevnim vremenima dok se vraćamo u Sian. Noćenje.

9. dan: Napuštanje smeštaja i slobodno vreme do noćnog voza za Sudžo (Suzhou). Noćna vožnja.

10. dan: Sudžou (Suzhou) – jedan od većih gradova Istočne Kine u Jiangsu Provinciji, lociran nekih 100 kilometara od Šangaja. Značajni je ekonomski centar i drugi najveći grad svoje provincije nakon Nanđinga (Nanjing). Grad se nalazi na donjem toku reke Jangce na obali jezera Tai. Grad je osnovan 514. godine pre nove ere i tokom vladavine Han dinastije bio je jedan od deset najvećih gradova na Svetu. Tokom dinastije Ming i Ćing, Sudžou je bio nacionalni ekonomski, kulturni i komercijalni centar kao i najveći grad na svetu koji nije glavni, sve do 1860. i Taiping Pobune. Grad je poznat i pod nazivom ‘’Venecija Istoka’’ i ‘’Kineska Venecija’’ zbog svoje karakteristične arhitekture, mreže kanala, kamenih mostova, pagoda i brojnih bašta. Fakultativni izlet: Lingering Garden – jedna od poznatijih kineskih bašti u Sudžou koja je uvrštena na UNESKO-voj listi zaštićene svetske kulturne baštine koja je poznata po svojoj pejzažnoj arhitekturi. Pingjiang ulica – istorijski distrikt Sudžoa koji je 2009. godine proglašen istorijski značajnom i kulturnom prestonicom Kine. 18 kamenih mostova krasi ovaj istorijski deo grada zbog kojeg je grad i dobio naziv ‘’Venecija Istoka’’. Tigrovo Brdo (Tiger Hill) – jedno od najlepših prirodnih formacija u Sudžou koji je svoje ime dobio po stavu belog tigra koji čuči dok motri na pokop poznatog Kralja Helua. U sklopu parka nalazi se Junjuan sedmospratna pagoda i muzej bonsaija. Hanshan Hram – u bukvalnom prevodu ovaj hram označava ‘’Hram Hladne Planine’’ i jedan je od najpoznatijih budističkih manastira Sudžoa. Beisi Pagoda – pagoda osmougaone forme koja se uzdiše čak devet spratova gde dostiže visinu od čak 76 metara a predstavlja kombinaciju gradnje cigle, kamena i drveta. Noćenje.

11. dan: Fakultativni izlet do statue Velikog Bude u Ling Shanu i jezero TaiStatua Velikog Bude nalazi se na južnim obroncima Longshan planine i jedna je od najvećih statua Bude u Kini i predstavlja bronzanu statuu uspravnog Bude. Statua teži više od 700 tona, visoka je 88 metara u totalu zajedno sa 9 metara postoljem u obliku lotusa i izgradnja statue je završena 1996. godine. Obilazimo duhovnu tačku kineskog budizma kraj jezera Tai (Taihu) . Jezero Tai je najveće slatkovodno jezero na delti reke Jangce i sa površinom od preko 2250 kilometara kvadratnih i dubinom od 2 metara je treće najveće slatkovodno jezero u Kini, nakon Pojanga (Poyang) i Dongtinga. Na jezeru se nalazi oko 90 ostrva različitih veličina i povezan je sa Velikim Kanalom koji je među najbolje umreženim kanalima rekama u Kini. Povratak u Sudžou. Noćenje.

12. dan: Napuštanje smeštaja i transfer do železničke stanice. Transfer lokalnim vozom. do  Hangdžoua (Hangzhou). Hangdžou, nekadašnja prestonica Zhejiang provinicje u Istočnoj Kini. Nalazi se na razmeđi Hangdžou zaliva koji odvaja Šangaj i Ningbo. Istorijski značajan grad prepun prirodnih lepota i jezera i jedan je od najlepših gradova u Kini koji je uprkos urbanom razvoju uspeo da održi svoje kulturne korene. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

13. dan: Fakultativni izlet gde ćemo upoznati Hangdžou i obići najpoznatije hramove, pagode i izvore Hangdžoua i diviti se tradicionalnoj kineskoj arhitekturi. Lingyin Hram – budistički hram poznatiji još i pod nazivom ‘’hram gde duša odmara’’ i predstavlja jedan od najbogatijih budističkih manastira u Kini sa brojnim pagodama i religioznim uklesima u steni. Leifeng Pagoda – originalna pagoda je sagrađena 975 godine nove ere u periodu Pet Dinastija i Deset Kraljevstava po naredbi Kralja Ćan Čua povodom rođenja njegovog sina sa Kraljicom Ju. Tokom dinastije Ming napali su je japanski pirati jer su mislili da predstavlja skladište oružja i gotovo su je spalili u celosti. Baochu Pagoda – još jedna pagoda posvećena Kralju Čuu, karakteristična po tome što je sagrađena od cigle i kamena i ne sadrži unutrašnje stepenište što joj daje elegantan izgled. Hupao ili ‘’Izvor Tigra koji sanja’’predstavlja izvor vode koji izbija iz kvarcita najfinijeg u Kini. Voda s ovog izvora je popularna pri spravljanju poznatog lokalnog Longjing čaja dok se sam lokalitet vezuje i za monaha Jigong čiji se posmtrni ostaci ovde nalaze. Povratak u smeštaj. Noćenje.

14. dan: Fakultativni izlet za Ćingefang (Qinghefang) ulicu, jednu od najpoznatijih i najživopisnijih ulica starog dela grada. Nalazi se na samo nekoliko stotina metara od prelepog Jezera Vest (West Lake) i pripada očuvanom delu starog grada pod površinom od preko 13 hektara u kome se ogleda duga istorija ovog grada. Ona objedinjuje istorijski i kulturološki karakter Hangdžoua i sadrži bezbroj starovekovnih prodavnica, zanatskih radnji, apoteka tradicionalne narodne medicine, kuća čaja i porcelana. Fakultativno odlazimo u kuću čaja gde ćemo videti demonstraciju spremanja ovog napitka, ručamo u tradicionalnim restoranima i posećujemo tradicionalnu prodavnicu narodne medicine. Slobodno vreme. Noćenje.

15. dan: Napuštanje smeštaja i transfer do železničke stanice. Transfer lokalnim vozom do Šangaja (Shanghai). Šangaj – jedan je od najvećih gradova Kine i morsko pristanište na ušću reke Huangpu u reku Jangce. Najveći je saobraćajni, trgovinski i industrijski centar zemlje. Jedan je od ekološki najugroženijih gradova na svetu, sinonim za greh, avanturizam i bogatstvo. Može se pohvaliti jedinstvenom kolonijalnom prošlošću jer su ga kolonizovali Britanci, Francuzi, Amerikanci, Nemci i Rusi izgradivši brojne trgovine, kuće i vile, ostavljajući fizičkog odraza na lokalnu arhitekturu. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

16. dan: Idemo na fakultativni izlet gde ćemo upoznati moderni deo Šangaja, obilazimo Oriental Pearl Tower – Televizijski toranj visine 468 metara u Pudong parku okružen Yangpu mostom sa severoistočne strane i Nanpu mostom sa jugozapadne strane koji konstruišu sliku dva zmaja u igri sa biserom. Celokupna sruktura se oslanja na na okolno zelenilo i daje utisak bisera koji sija na postolju od žada. Waitan (The Bund) – popularni Šangajski dok odakle se pruža pogled na celokupni moderni deo grada: Jin Mao Toranj, Svetski Trgovinski Centar Šangaja… Idemo i u ulicu Nanjing, 5 kilometara dugačku ulicu koja počinje na Bundu a završava se na raskrsnici Jing’an Hrama. Nakon Opijumskog rata (1839-1842) Šangaj je postao luka za sklapanje pregovora i Nanjing je prva Britanska koncesija gde je vršen import raznih inostranih dobara. Danas sadrži više od 600 prodavnica i šoping centara, zanatskih prodavnica i hotela. Jurimo kroz budućnost u prizorima svemirske arhitekture. Slobodno vreme. Noćenje.

17. dan: Napuštanje smeštaja. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Transfer do aerodroma i let za Beograd sa presedanjem.

18. dan: Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

KORISNE INFORMACIJE

 • Kina, zvanično Narodna Republika Kina je država u istočnoj Aziji. Ima obalu od 14 500 km i graniči se sa Vijetnamom, Laosom, Mjanmarom, Indijom, Butanom, Nepalom, Pakistanom, Avganistanom, Tadžikistanom, Kirgizijom, Kazahstanom, Rusijom, Mongolijom i Severnom Korejom. Glavni grad je Peking. Četvrta je po veličini zemlja u svetu i najmnogoljudnija sa preko 1.5 milijardi stanovnika. Jednopartijska je država sa vladajućom Komunističkom partijom Kine. Administrativno je podeljena na 22 provincije, pet autonomnih regiona, četiri opština sa direktnom konstrolom i dva regiona sa specijalnim statusom (Hong Kong i Makao).
 • Vize: Za državljane Republike Srbije nije potrebna viza za boravak do 30 dana.
 • Zdravstvena situacija: Sanitarna situacija u Kini je dobra, bez područja na kojima bi vladale epidemije ili zarazne bolesti. Zdravstvena služba je dobro organizovana, a izbor medicinskih ustanova je širi što je i grad veći. Prilikom posete Tibetu, zbog niskog pritiska i razređenog vazduha na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća sa disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vežbi, sporije kretanje sa manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kiseonik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili astvmu ne preporučuje se putovanje na plato.
 • Vremenska zona: Kina se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Srbiju.
 • Klima: Kina se najvećim delom nalazi u umerenoj klimatskoj zoni pod uticajem monsuna. Od septembra/oktobra do marta/aprila duvaju vetrovi iz pravca Sibira I Mongolije. Što se ide južnije, njihova snaga je manja. Izazivaju suvu i hladnu zimu i dovode do velikih temperaturnih razlika (i do 40 stepeni celzijusa) u odnosu na jug zemlje. Leti, monsoon duva sa okeana donoseći topao, vlažan vazduh I kiše. Veličina teritorije i raznolikost reljega dovode do velikih razlika u klimi pojedinih delova zemlje. Tako, na primer, severni deo provincije Heilongjiang (severoistok Kine) nema pravo leto, dok provincija Hainan nema zimu. Dolina Huaihe ima četiri godišnja doba. Zapadni deo Tibetanske visoravni je prekriven snegom cele godine, a južnmi deo visoravni Yunan-Guizhou ima prolećnu klimu tokom cele godine. Severozapadni deo unutrašnjih regiona Kine karakterišu velike oscilacije temperature u toku dana. Duž istočne obale količina padavina iznosi oko 1500 milimetara, dok u unutrašnjim, severozapadnim krajevima, dostiže jedva 50 milimetara.
 • Hrana i piće: Kuhinja se bazira prvenstveno na pirinču, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok, kao i varijacije nudli, supa i povrća. U pripremi jela se najčešće koristi susamovo ulje, fermentisana pasta od pasulja, soja sos, so, beli luk, đumbir, biber, fermentisana čili pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete da pojedete u restoranima brze hrane i gde će vas obrok koštati od 5-7e. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u proseku od 10 – 20e.
 • Sigurnost: Kina važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
 • Odeća: Bilo da putujete u Južnu Koreju u proleće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Kini je Juan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema poslednjem kursu 1e=7,5 juana, 1$ = 6,4 juana. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club I Master Card ali moramo da napomenemo da se česo dešavalo da platne kartice ne prolaze, stoga vam savetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
 • Struja: U Kini je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva pljosnata ulaska, sa tri pljosnata ulaska I standardni evropski koji se koristi u Srbiji.

Polazak:  19.09.2019.

*U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cena aranžmana:

Termin 19.09.2019.
PROMO cena:  1590€
First Minute cena:  1650€
Regularna cena:  1750€

**PROMO cena važi za sve prijave do 01.04.2019. Nakon toga važi  First Minute cena za prijave do 2 meseca pred put. Potom važi regularna cena aranžmana.

Cena aranžmana obuhvata:

 • Avio kartu sa svim taksama na relaciji Beograd – Peking
 • Smeštaj na bazi noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelima prema planu i programu puta (4 noći u Pekingu, 2 noći u Sianu, 2 noći u Sudžou, 3 noći u Hangdžou, 2 noći u Šangaju)
 • Voznu kartu na relaciji Peking – Sian prema planu i programu puta
 • Voznu kartu na relaciji Sian – Sudžou prema planu i programu puta
 • Voznu kartu na relaciji Sudžou – Hangdžou prema planu i programu puta
 • Voznu kartu na relaciji Hangdžou – Šangaj prema planu i programu puta
 • Avio kartu sa svim taksama na relaciji Šangaj – Beograd
 • Sve transfere prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Individualne troškove nastale za vreme trajanja aranžmana
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike

Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj…)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Pošaljite upit


Prilikom prijavljivanja plaća se 100 € u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 400€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate, a ostatak sume uplaćuje se dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate, najkasnije do 6 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.
Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.


Za informacije ili zakazivanjePozovite nas ukoliko
imate dodatnih pitanja