Sedef Travel > Aranžmani > SRBIJA > ARANŽMANI SA NOĆENJEM > MANASTIRI KOSOVA I METOHIJE

OBILAZAK: Manastir Banjska, Gazimestan, Manastir Gračanica, Bogoslovija (PRIZREN), Bogorodica Ljeviška, Sveti Arhangeli, Velika Hoča, Zočište, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija

Manastir Banjska se nalazi u živopisnom krajoliku, u podnožju planine Rogozne, na trasi nekadašnjeg kaldrmom popločanog puta Carigrad – Dubrovnik. Sagrađen je između 1312. i 1316. godine kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina. Po kraljevoj želji, manastir je građen po uzoru na tada vek i po stariju Studenicu. Po arhitekturi, manastir spada u grupu crkava raškog stila. Nakon požara, vlasti Turaka – pretvaranja u džamiju, Drugog svetskog rata itd. 520 godina manastir Banjska je proveo u ruševinama. U novije vreme, manastir se obnavlja i vraća svoj sjaj, vratio je i manastirsku slavu 2007.godine. U Milutinovoj Banjskoj je 2015. godine započet i projekat „Rajska banja“ koji obuhvata smeštaj za goste, etno restoran, bazene itd.

Memorijalni kompleks Gazimestan je uzvišenje na severoistoku Prištine, 5km od grada, s desne strane magistrale za Kosovsku Mitrovicu. Na njemu je vođena bitka na Vidovdan 1389. godine. Kao centralno mesto sudara srpske i turske vojske, Gazimestan predstavlja celinu u kojoj se nalaze: spomenik kosovskim junacima u obliku srednjevekovne kule podignut 1953.godine, Muratovo trube i Gazimestan trube. Na vrhu kule nalazi se platforma sa koje se sagledava prostor Kosovske bitke.

Manastir Gračanica – po narodnom predanju, kralj Milutin je zaspao pred bitku na reci Gračanki, pa mu se javio anđeo Gospodnji, rekavši mu da će pobediti i da iz zahvalnosti Gospodu Bogu, za pomoć koja mu je pružena, treba da sagradi crkvu čiji će mu se oblik prikazati. Tako je i bilo. Drevni manastir je podignut između 1315. i 1321.godine kao zadužbina kralja Milutina. Kvadrat u kvadratu, crkva u crkvi je arhitektonska zamisao koju je teško naći premca u svetu, kako na Istoku, tako i na Zapadu. Ipak, istorija ne pamti ime genijalnog arhitekte ovog remek-dela. U Gračanici je, prvi put u srpskom slikarstvu, naslikana uspravno loza Nemanjića, sa 16 portreta. Na ulazu u crkvu, jedan nasuprot drugom, nalaze se portreti ktitora kralja Milutina i njegove žene Simonide.

Bogoslovija Sv. Kirila i Metodija (PRIZREN) osnovana je 1871. godine u kući njenog prepodobnog ktitora Simeona Andrejevića Igumanova – čika Sime Prizrenca. Bila je rasadnik obrazovanih Pravoslavnih Srba, kao i važan kulturni i politički centar i stožer. Mnogi viđeni Srbi bili su učenici i profesori Prizrenske bogoslovije. Petar Kostić, Grigorije Božović, patrijarsi Vrnava, Gavrilo, Pavle, Irinej i mnogi drugi, uvek su sa ponosom isticali da su svoja znanja i iskustva sticali na Bistrici.

Crkva Bogorodice Ljeviške je podignuta 1306/1307. godine kao zadužbina kralja Milutina. Delo protomajstora Nikole i Astrape smatra se vrhom vizantijskog graditeljstva. Pod turskom vlašću bila je pretvorena u džamiju. Divili su joj se i osvajači „U mom oku ostala je tvoja lepota“, ostavio je u 15.veku zapis turski vojnik i pesnik. Srpskoj pravoslavnoj crkvi vraćena je 1918. godine, 1999. godine je ostala bez Srba koji su proterani iz Prizrena, a 2004. je preživela paljenje i skrnavljenje. Crkva Bogorodice Ljeviške je crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.

Manastir Svetih Arhangela je zadužbina srpskog cara Dušana Silnog. Nalazi se na kanjonu reke prizrenske Bistrice i pripada raško-prizrenskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. Građen je u periodu od 1343. do 1352.godine. U svom kompleksu obuhvata crkvu Sv.Arhangela i crkvu Sv.Nikola. Do 1615. godine manastir je bio u potpunosti opljačkan i do temelja porušen, a njegovi ostaci su se koristili za izgradnju Sinan-pašine džamije. 1998. godine manastir postaje aktivni muški manastir, a 1999. i 2004. godine ponovo doživljava razaranja. U maju 2007.godine je objavljena studija o obnovi celokupnog manastirskog kompleksa, za koju je procenjeno da je potrebno oko 10 godina i 8.326.000 evra.

Velika Hoča je naselje u opštini Orahovac. Od Prizrena i Đakovice je udaljena oko 25 km. U 12. veku Stefan Nemanja je ovo mesto priložio manastiru Hilandar, a Nemanjini potomci su potvrđivali dar. Velika Hoča je bila jak duhovni i privredni centar sa 24 crkve, 3 manastira i imala je svoj trg. Među najstarijim crkvama nalaze se crkva Sv. Nikole, crkva Sv. Jovana i crkva Sv. Stefana. Ovo je Bogom dan krajolik za uzgajanje vinove loze i pravljenje vina. Danas je aktivna Dečanska vinica, gde monasi manastira prave odlično metohijsko vino.

Zočište – manastir se nalazi u srpskom selu Zočište, na 5km udaljenosti od Orahovca u pravcu jugoistoka. Selo Zočište sa crkvom Sv. Vrača pominje se prvi put u povelji Stefana Dečanskog 1327. godine kojom daruje Hilandaru brojna imanja čija su imena do danas sačuvana u neizmenjenom obliku. U središtu današnjeg sela Zočišta nalazi se crkva Svetih Vrača. Po narodnom predanju, crkva je “300 godina starija od Dečana”. Ispod crkve nalazi se prirodni izvor Vrelo čija se voda u narodu smatra lekovitom, kao “lečilište za oči”, pa otuda ime selu i manastiru zočište.

Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana Sedmovenčanog. Izgradnja je započeta 1327. godine, a dovršena 1335.g odine tokom vladavine kralja Stefana Dušana. Na obali Dečanske Bistrice, pod obroncima Streočke planine, na putu ka Prizrenu, uzdiže se vekovna utvrda srpskog pravoslavlja. „Visoki“ Dečani „preuzvišenom blagodeću sjaje svima koji ih gledaju“ i predstavljaju najvišu sačuvanu građevinu srednjevekovne Srbije. Osnivač Stefan Uroš Dečanski je sahranjen u ovom manastiru. Predstavlja kult slepim ljudima. Naime, oslepeo ga je otac Milutin, a kasnije je i progledao. Od 2004.godine manastir Dečani se nalazi na listi Svetske kulturne baštine Uneska, a od 2006.godine na ovoj listi se nalaze još i Pećka patrijaršija, Gračanica i Saborni hram Bogorodice Ljeviške. Sve ove svetinje se nalaze na listi pod nazivom „Srednjevekovni spomenici na Kosovu“ i uvršćene su u listu Ugrožene svetske baštine.

Pećka Patrijaršija je manastirski kompleks kod Peći. Sastoji se od glavne crkve Sv. Apostola, crkve Sv. Dimitrija i Bogorodične crkve sa crkvicom Sv. Nikole. Kompleks je građen od treće decenije 13.veka do sredine 14.veka. Sredinom 13.veka iz Žiče je premešteno sedište srpske arhiepiskopije u crkvu Sv.Apostola, koja je 1346.godine uzdignuta na rang patrijaršije. Prvu eparhiju srpske crkve podigao je Sv. Sava.  U svojoj burnoj prošlosti, Pećka patrijaršija je obuhvatala oblasti današnjeg Kosova i Metohije, Crne Gore, BiH, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Rumunije i Mađarske, dok se na čelu patrijaršije nalazio Makarije Sokolović, brat Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira Osmanlijskog carstva. U svim crkvama Pećke patrijaršije koja je bila mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijarha, sačuvano je više mermernih sarkofaga, a u riznicama čuvaju se rukopisne knjige, ikone i dela primenjene umetnosti.

 

 

 

1. Dan Beograd – Banjska – Gazimestan – Gračanica – Laplje selo

Polazak iz Beograda u 06:00 h sa dogovorenog mesta, tačno mesto proverite dva dana pre puta.

Dnevna vožnja kroz Srbiju prema Kosovu sa usputnim zadržavanjima radi pauza, kao I prelaska administrativne granice.  U podnevnim časovima dolazak u manastir Banjska. Zadržavanje oko 45 min. Nastavak puta prema Gazimestanu I Gračanici. Obilazak spomenika na Gazimestanu, kraća pauza I nastavak puta prema manastiru Gračanica. Dolazak u manastir Gračanica u poslepodnevnim časovima. Predviđeno zadržavanje u manastiru je oko 45 minuta. Nakon posete manastiru Gračanica, nastavljamo putovanje prema Lapljem selu. Dolazak u hotel. Večera. Noćenje.

2. Dan Laplje selo – Bogoslovija (Prizren) – Bogorodica Ljeviška – Sveti Arhangeli – Velika Hoča – Zočište

Doručak. Nakon doručka, u 09:00 sastanak u holu hotela I polazak put Prizrena I Bogosloviji. Nakon obilaska Bogoslovije, nastavljamo put Manastira Bogorodice Ljeviške. Nakon obilaska manastira Bogorodice Ljeviške kraća šetnja u pratnji vodiča kroz grad I nastavak puta prema manastiru Sveti Arhangel. Predviđeno vreme zadržavanja u manastiru je oko 45 minuta. Nakon obilaska manastira Sveti Arhangel, nastavljamo put prema Manastiru Velika Hoča kod Orahovca, zatim Zočište. Nakon obilaska manastira, povratak u hotel u Laplljem selu. Večera. Slobodne vreme. Noćenje.

3. Dan Laplje selo – Visoki Dečani – Pećka Patrijaršija – Beograd

Doručak. Nakon doručka napuštanje hotela I nastavak puta prema manastiru Visoki Dečani na jutarnju liturgiju I ukoliko želite I postite možete se pričestiti. Nakon liturgije I obilaska manastira, nastavljamo put ka manastiru Pećka Patrijaršija. Obilazak manastira u pratnji vodiča, zadržavanje oko sat vremena. Nakon obilaska manastira Pećka Patrijaršija krećemo put Beograda. Dolazak u Beograd u večernjim časovima. Kraj Putovanja.

TERMIN PUTOVANJA CENA PO OSOBI
24.07.2020 – 26.07.2020 11400 RSD
28.08.2020 – 30.08.2020 11400 RSD

Cena aranžmana obuhvata:

 • Autobuski Prevoz turističke klase na relacijama navedenim u programu Putovanja (viskopodni sa klimom, TV-om I audio opremom)
 • 2 noćenja na bazi polupansiona u hotelu Konstantin 2* u 1/1, 1/2, 1/3 sobama sa privatnim kupatilom
 • Obilasci prema program
 • Usluge licenciranog pratioca grupe
 • Troškovi organizacije I vođenje aranžmana

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Osiguranje od otkaza ili prekida turistickog putovanja. Placa se u iznosu od 2% od ukupne cene aranzmana. Potrebne informacije mogu se dobiti u svim poslovnicama, ili putem telefona.PREPORUKA AGENCIJE JE DA PUTNIK POSEDUJE OVU VRSTU OSIGURANJA.
 • Individualni troškovi

POLASCI:

 • BEOGRAD
 • KRAGUJEVAC(aranžman se umanjuje za 400 rsd)
 • KRALJEVO(aranžman se umanjuje za 400 rsd)
 • RAŠKA (aranžman se umanjuje za 600 rsd)
 • ZVEČAN (aranžman se umanjuje za 800 rsd)
 • KOSOVSKA MITROVICA ( aranžman se umanjuje za 800 rsd)

OPŠTE INFORMACIJE:

 

 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 14:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel ima restoran. Svaka soba ima tuš/WC.
 • Smeštaj iz ove ponude registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici sedeftravel.rs
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata
 • Objašnjenje: kontinentalni švedski sto – manji izbor namirnica i uglavnom je slatki doručak. Uglavnom je zastupljena internacionalna kuhinja
 • Jačina signala Wi-Fi internet konekcije zavisi od kvaliteta signala koji pruža lokalni provajder kojeg je vlasnik smeštajnog objekta odabrao i od trenutnog broja korisnika na mreži. Organizator putovanja ne može da utiče i nije odgovoran za kvalitet Wi-Fi konekcije.
 • U pojedinim smeštajnim objektima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izgled pomoćnog ležaja zavise od mogućnosti smeštajnih objekata, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom standardne veličine tako da je zbog pomoćnog ležaja, trećoj odrasloj osobi odobren popust u iznosu od 5 %.
 • Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj…)
 • Mobilni operateri iz Srbije (Telenor I Vip) moguće da neće imati dometa na teritoriji Kosova I Metohije, dok Telekom mobilni operater ima najveću pokrivenost, ali ne na celoj teritoriji Kosova I Metohije

OPŠTE NAPOMENE:

 • Proveriti 2 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska
 • Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3 do 4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta
 • Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…)
 • Svaki putnik može poneti po jedan veliki prtljag (kofer) I rucni mali prtljag koji će biti sa njim u autobusu
 • Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)
 • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja
 • Rok za prijavu uglavnom zavisi od popunjenosti. Preporuka je da se raspitate o aranžmanu minimum 4 – 8 nedelja unapred
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja
 • Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi
 • Putnici koji poseduju inostrani pasoš dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni i dr.) i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave
 • Preporuka je, da se putnici sa novim crvenim pasošima, informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju …) na web-stranici Delegacije Evropske unije u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju Evropske unije
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne garantujemo mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije TAX FREE)
 • Molimo Vas da paţljivo proĉitate Opšte uslove putovanja
 • Organizator putovanja je Turistička agencija SEDEF TRAVEL, licenca licenca OTP br. 6/2018. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Aranžman je rađen na bazi od minimum 40 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska. Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.
 • Cenovnik za Manastire Kosova I Metohije (Sedef travel,autobus, 4 dana) br.1 od 10.10.2019.
KONSTANTIN 2*

KONSTANTIN 2*


http://hotel-konstantin.com/

se nalazi u Lapljem Selu I na udaljenosti 7 kilometara južno od Prištine i na samo 5 kilometra zapadno od Gračanice. U neposrednoj blizini je i arheološko nalazište Ulpijana. Laplje Selo je urbano mesto sa uredjenim domaćinstvima. U selu se nalazi crkva svete Petke sazidana 1938.godine. Hotel se nalazi na atraktivnoj lokaciji, pogodnoj za psihički i fizički odmor. Hotel funkcioniše tako da svoje goste može dovesti do svakog mesta na Kosovu i Metohiji. Pre svega to su srednjevekovni manastiri iz doba Nemanjića koji su pod zaštitom Unesko-a: Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška u Prizrenu i Gračanica. Tu je i manastir Zočište nadaleko poznat po brojnim isceljenjima, kao i Velika Hoča, selo sa trinaest crkava, i dečanskom vinicom.Dragulji duhovnosti i arhitekture su i manastiri Banjska, Sokolica, Draganac, Gorioč i Devič. Značajno je posetiti i crkve u gradovima Prištini, Prizrenu, Lipljanu, Uroševcu.Za goste iz svih krajeva zanimljiv je i seoski život Srba na Kosmetu, kao i stare seoske crkve. Na malom prostoru, u tri sela nalaze se, naprimer, tri crkve svete Nedelje. Pored manastira i crkava, goste možemo povesti i do arheoloških nalazišta koja su u blizini, i do Mermerne pećine koja se nalazi nedaleko od hotela.
Pošaljite upit


 • 40% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 10 dana pre puta
 • 40% prilikom rezervacije, a ostatak na 2 mesečne rate čekovima garđana
 • Platnim karticama (Dina, Visa, Master, Maestro)
 • 40% prilikom rezervacije, a ostatak na 6 rata kreditnom karticom Komercijalne banke (Visa, Master i Dina)

Za informacije ili zakazivanjePozovite nas ukoliko
imate dodatnih pitanja