Sedef Travel > Aranžmani > SRBIJA > IZLETI PO SRBIJI > FRUŠKOGORSKI MANASTIRI – JEDNODNEVNI IZLETI PO SRBIJI

Obilazak – Fruškogorski manastiri – Izleti po Srbiji – 1490rsd – 12.07.2020

 

Fruška gora nije samo poznata po tome što je jedina vojvođanska planina već ima toliko priča da ponudi.

Jedna od takvih jedinstvenih priča je ona o manastirima koji oplemenjuju beskonačno zelenilo njenih listopadnih šuma.

Do pre 90 miliona godina Fruška gora je bila ostrvo u panonskom moru. Danas je to prelepa ostrvska planina obuhvaćena mirnim vojvođanskim ravnicama i najstariji nacionalni park u Srbiji.

Fruška Gora je mesto za čiji obilazak definitivno ne treba postavljati pitanje da li ga vredi obići.

Njene skrivene doline nekada su bile dom zapanjujućeg broja od 35 srpskih pravoslavnih manastira, od kojih samo 16 stoji i danas zbog različitih osvajanja, ratova i pustošenja.

Manastire Fruške gore sagradila je despotska porodica Branković, kako bi nastavila tradiciju stare Srpske države pod upravom dinastije Nemanić.

Ova grupa sakralnih objekata nekada je bila stub duhovnog i političkog života Srba, a danas predstavlja verske, istorijske i kulturne objekte od velike vrednosti i značaja od kojih izdvajamo:

 

Manastir Krušedol

 

Na južnim padinama Fruške gore, u blizini grada Iriga, nalazi se manastir Krušedol.

Okružen parkom i drvećem kestena, dvorište ovog manastira krasi mali bunar.

Spavaonice se šire duž svake strane hrama, a obilje cveća i arhaičnih detalja krasi dvorište. Sa izgradnjom manastira se počelo početkom 16. veka i manastir se gradio oko 50 godina.

Manastir je sagradio Đorđe Branković. Obilazak manastira Krušedol na Fruškoj gori će vam sigurno ostati u sećanju.

 

Manastir Petkovica

 

Na jugozapadnom delu Fruške gore u mirnoj dolini kojom teče potok Remeta, u blizini sela Šišatovac, nalazi se ženski manastir Petkovica sa crkvom Svete Petke. Prema legendi, ovaj manastir je sagradila Jelena Štiljanović, udovica poslednjeg srpskog despota Stefana Štiljanovića. Manastir je uništavan više puta. Obnova je počela pedesetih godina.

Crkva u velikoj meri izgleda kao i kada je prvi put sagrađena – u neznatnom nesrazmerju – što joj daje posebnu draž. Sve je prekriveno zelenim travnjacima, cvećem i drvećem, tako da je prelepo mesto koje ukoliko se odlučite na izlet na Fruškoj gori, morate posetiti.

 

Vrdnik

 

Vrdnik je poznat po svom spa centru na južnim padinama Fruške gore. Zanimljivo je da se upravo tu nalazi i manastir Vrdnik. Ovo je jedini manastir koji se nalazi u naseljenom području. Veruje se da je podignut tokom šesnaestog veka. O tome se malo znalo sve dok se nisu doselili monasi iz manastira Ravanica, jer su tokom velikih srpskih seoba bežali od Turaka.

Tokom Drugog svetskog rata manastir nije pretrpeo veliku štetu, ali su neprocenjivi artefakti iz manastirske riznice ukradeni, da bi se kasnije vratili u muzej SPC u Beogradu.

U ponudi naše agencije možete pronaći i ponudu vezanu za Termal Banju Vrdnik!

 

Manastir Novo Hapovo

 

Nedaleko od grada Iriga, na samom rubu šume, nalazi se manastir Novo Hopovo. Smatra se da je ovo prvi manastir koji je osnovao Đurađ Branković početkom 16. veka i koji je u to vreme uključivao crkvu posvećenu Svetom Nikoli.

Zbog svoje arhitekture i bogate kulturne i verske istorije, manastir Novo Hopovo važi za jedan od najznačajnijih srpskih manastira. Manastir je bio vekovima centar obrazovanja u srednjovekovnoj Srbiji. Čuveni pisac i filozof Dositej Obradović zavetovao se u ovom manastiru gde je služio 3 godine kao monah.

 

Manastir Staro Hopovo

 

Oko 2km od manastira Novo Hopovo nalazi se muški manastir Staro Hopovo. Okružen je  pretežno borovom šumom i sigurno je jedan od najmanjih manastira na Fruškoj gori.

Krajem petnaestog i početkom šesnaestog veka despot Đorđe Branković je podigao manastir i sagradio crkvu posvećenu Svetom Nikoli. Crkva je delimično oštećena tokom Drugog svetskog rata; spavaonice su uništene, a ikonostas delimično spaljen.

Manastir se nalazi na brežuljku ušuškan borovom šumom, a okolina manastira je nataknuta priroda stvorena za šetnju.

 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od pomoći i da ćete se odlučiti za izlet sa nama i obilazak manastira na Fruškoj Gori!

Polazak iz Beograda autobusom oko 8:00 h sa parkinga preko puta Sava Centra. Vožnja autoputem preko Rume do manastira Novo Hopovo.

Obilazak manastira.

Slobodno vreme.

Nastavak putovanja do manastira Krušedol.Obilazk manastira i manastirskog kompleksa.

Slobodno vreme.

Nastavak putovanja do manastira. Velika Remeta. Obilazak manastira i manastirskog kompleksa. Slobodno vreme fakultativni ručak u obližnjem restoranu. Nastavak putovanja do manastira Grgeteg. Slobodno vreme. Fakultativno odlazak do Sremskih Karlovaca . Polazak za Beograd.

Dolazak na mesto polaska oko 19 časova.

PERIOD PUTOVANJA CENA PO OSOBI
12.07.2020 1490 RSD

Aranžman obuhvata:

• prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
• turistički pratilac puta za sve vreme izleta• Obilaske prema programu
• Troškovi organizacije putovanja

Aranžman ne obuhvata:

• faktultativni odlazak do Sremskih Karlovaca 200,00 din.
• fakultativni ručak
• Individualne troškove

OPŠTE NAPOMENE:

 • Prva promena po već zaključenom ugovoru je moguća bez nadoknade. Kod svake naredne promene već zaključenog ugovora (datuma polaska i povratka, imena putnika, broja putnika sa ugovora, smeštajnog objekata…), agencija zadržava pravo naplate administrativnih troškova u iznosu od 1000 dinara po ugovoru.
  • Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu uplate tj sklapanja Ugovora o putovanju. Prilikom pravljenja redosleda sedenja uzimaju se u obzir stariji putnici, trudnice, porodice sa decom (do 12 godina), putnici sa dokumentovanim zdravstvenim problemima… Prvi red sedišta su službena sedišta i ako nema potrebe, ne izdaju se putnicima. Putnik je dužan da prihvati sedište koje mu agencija dodeli.
  • Dva dana pred polazak organizator putovanja šalje obaveštenje sa svim detaljima polaska. Ukoliko ne dobijete poruku obavezno kontaktirajte agenciju radi dobijanja tačnih podataka oko polaska na putovanje.
  • Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u autobusu i u hotelskim sobama nije preporučljivo jer ni prevoznik ni hotel ne odgovaraju za iste! U slučaju obijanja autobusa, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati niti se organizatoru putovanja pišu prigovori u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.
  • Napominjemo da je putovanje grupno i tome je sve podređeno. Prema tome, potrebno je jasno sagledavanje situacije da su u vozilu, muzika i filmovi koji se puštaju neutralni po svom sadržaju. Temperatura u vozilu ne može se individualno za svako sedište podešavati i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma.
  • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…).
  • Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu).
  • Putnicima koji imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučujemo da na internetu provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom na putovanju.
  • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.
  • Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije.
  • Organizator zadržava pravo da putem Last minute ponude prodaje svoje aranžmana po cenama koje su drugačije od onih u cenovniku. Stranke koje su započele plaćanje ili uplatile aranžman po cenama objavljenim u ovom cenovniku nemaju pravo da potražuju nadoknadu na ime eventualne razlike u ceni.

 

OPŠTE INFORMACIJE:

PREMA ZAKONU O TURIZMU, ČLAN 79, ZA JEDNODNEVNE IZLETI (PUTOVANJA KRAĆA OD 24h), NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA

Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja

PREMA ZAKONU O TURIZMU ORGANIZATOR PUTOVANJA IMA PROPISANU POLISU OSIGURANJA BROJ 2700460 OD 01.01.2020. GODINE – ROK VAŽENJA 01.10.2020. GODINE, POLISA DUNAV OSIGURANJE A.D.O, U VISINI OD 200000 EVRA ZA SLUČAJ INSOLVENTNOSTI ORGANIZATORA PUTOVANJA I ZA SLUČAJ NAKNADE ŠTETE KOJA SE PROUZROKUJE PUTNIKU NEISPUNJENJEM, DELIMIČNIM ISPUNJENJEM ILI NEUREDNIM ISPUNJENJEM OBAVEZA ORGANIZATORA PUTOVANJA KOJE SU ODREĐENE OPŠTIM USLOVIMA I PROGRAMOM PUTOVANJA

PUTNICI SE SAMI PRIJAVLJUJU NA RECEPCIJU HOTELA SA VAUCEROM DOBIJENIM OD STRANE AGENCIJE, O RASPODELI SOBA ODLUCUJE HOTELIJER NA RECEPCIJI PO DOLASKU I PRIJAVI GOSTA NA RECEPCIJI.

U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA JE PET DANA PRE POČETKA PUTOVANJA

AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO DA REALIZUJE PREVOZ UZ KOREKCIJU CENE ILI U SARADNJI SA DRUGOM AGENCIJOM

AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO KOREKCIJE CENA U SLUČAJU PROMENA NA DEVIZNOM TRŽIŠTU

AGENCIJA NE SNOSI ODGOVORNOST ZA EVENTUALNE DRUGAČIJE USMENE INFORMACIJE O PROGRAMU PUTOVANJA

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH SADRŽAJA U PROGRAMU

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE SEDEF TRAVEL DOO

POSEBNE NAPOMENE SU SASTAVNI DEO PROGRAMA PUTOVANJA

ORGANIZATOR PUTOVANJA TURISTIČKA AGENCIJA SEDEF TRAVEL, LICENCA OTP 353/2020

 

broj programa SRB- FRUSKA GORA br 1 od 15.06.2020


Pošaljite upit


 • 30% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 7 dana pred put
 • platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD

Za informacije ili zakazivanjePozovite nas ukoliko
imate dodatnih pitanja