Sedef Travel > Aranžmani > EGZOTIČNA PUTOVANJA > Gruzija i Jermenija 15 DANA

Postoji legenda vezana za nastanak Gruzije, kažu da kada je Bog delio zemlje narodima, Gruzini su se negde veselili i pili svoje vino. Kada su došli do Boga, sve zemlje su već bile podeljene. Bog ih je upitao gde su do sada bili, a oni su mu odgovorili da su nazdravljali Njemu i divili se Njegovoj kreaciji. Bogu se dopao odgovor Gruzina pa im je dao najlepše parče zemlje koje je namenio sebi. Za nastanak drevne Jermenske Kraljevine postoje mnoge legende, od kojih je Jermenima najdraža ona, da su baš oni direktni naslednici biblijskog Noja i njegovih sinova. Naime, posle velikog potopa, legenda kaže da se Nojeva barka zaustavila na vrhu planine Ararat i da je Noje zemlju podno Ararata namenio svojim sinovima i potomcima. Ovo je put u zemlje nestvarne prirode, fenomenalne istorije, preukusne hrane, zemlje u kojima je započela proizvodnja vina i prve hrišćanske nacije na svetu.  Upoznaj nove ljude iz celog sveta, svoje istomišljenike i zabavljaj se tokom celog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

1.DAN (Sreda 23.05.2018.) Poletanje – neka avantura počne

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pred poletanje. Let za Tbilisi sa presedanjem u Istanbulu (broj leta PC372).

2.DAN (Četvrtak 24.05.2018.) Slećemo u Tbilisi

U Tbilisi, grad Svetog Đorđa i glavni grad Gruzije, slećemo u ranim jutarnjim časovima i posle carinskih formalnosti transferom odlazimo do smeštaja.  Posle odmora krećemo u obilazak glavnog grada Gruzije i jednog od najstarijih gradova Evrope. Trg Slobode, Narodno pozorište, Most mira, Starogradsko jezgro, Stara Sinagoga, Velika džamija, Narikala tvrđava, Mongolsko utvrđenje, Majka Gruzija, Sioni katedrala, Arapska četvrt, sumporna kupatila, boemska četvrt i još mnogo toga što ovaj maleni grad sa turbulentnom istorijom može da ponudi.  Posle obilaska glavnih znamenitosti odlazimo da uživamo u ukusima preukusne lokalne hrane, fakultativni izlazak u neki od mnogobrojnih barova i kafića. Noćenje.

3.DAN (Petak 25.05.2018.) Antika, hrišćanstvo i Staljin

Dan rezervisan za fakultativni izlet na zapadu Gruzije. Posle obilaska Crkve Svetog Trojstva na brdu iznad Tbilisija, krećemo u Mtskhetu, nekadašnju prestonicu Iberijske kraljevine i centar Gruzijske Pravoslavne Crkve. Obilazimo manastir u kojem je po predanju napušteno pagansko verovanje, a Gruzija pokrštena desetak godina pre Milanskog edikta, i obilazimo manastir Svetitskhoveli iz 11. veka, najsvetiji manastir Gruzijske Crkve u kom se po predanju nalazi odežda Isusa Hrista. Nastavljamo put dalje do jednog od najstarijih naseobina na svetu, Uplistsikhe, grad uklesan u stenama čiji ostaci datiraju nekoliko hiljada godina pre nove ere. Posle Uplistsikhea odlazimo u Gori, rodno mesto Josifa Visarionoviča Džugašvilija – Staljina. Obilazimo Staljinovu rodnu kuću, muzej, čuveni Staljinov voz i upoznajemo se sa životom jednog od najvećih svetskih diktatora, saznajemo kako je student bogoslovije postao pljačkaš banaka i postao drugi najveći masovni ubica na svetu, zašto se bojao letenja i još mnogo toga. Posle obilaska Gorija, vraćamo se u Tbilisi. Slobodno vreme.  Noćenje.

4.DAN (Subota 26.05.2018.) U zemlju Nojevih potomaka

Napuštamo Tbilisi i vozimo se do Jerevana, crvenog grada, poznatog po svojoj lepoti i crvenim pločama kojima su ukrašene skoro sve zgrade u gradu. Vozimo se na jug Gruzije i dolazimo do graničnog prelaza, završavamo carinske formalnosti, pribavljamo jermensku vizu i nastavljamo put dalje. Usput pravimo kratke pauze radi odmora i fotografisanja. Stajemo da pogledamo nekadašnji napušteni kompleks sovjetskih fabrika, u kojima se danas nalaze domovi nekoliko desetina jermenskih porodica.  Obilazimo i spomen kompleks jermenskom alfabetu i njegovom tvorcu. Stižemo u Jerevan, grad koji na svojoj lepoti može da zahvali Rusima koji su mešavinom Beča i Pariza hteli da naprave najlepši grad u Sovjetskom Savezu. Smeštamo se u hotel i posle kraće pauze krećemo u večernju šetnju gradom. Slobodno vreme. Noćenje.

5.DAN (Nedelja 27.05.2018.) Crveni grad

Posle doručka krećemo u obilazak Jerevana: Trg Republike, Severna avenija, Nacionalna Opera i park, Kaskade, Aznavurov trg i bioskop Moskva, katedrala Svetog Grigorija, park zaljubljnih, čuveni Vernisaž buvljak.. Odlazak u neki od tradicionalnih restorana u kojima uživamo u preukusnoj kavkaskoj kuhinji. Slobodno vreme. Fakultativni izlazak u neki od brojnih jerevenaskih džez klubova gde se susrećemo sa fenomenalnom džez scenom. Noćenje.

6.DAN (Ponedeljak 28.05.2018.) Hačkari na jezeru

Krećemo na fakultativni izlet na sever, nedaleko od Jerevana. Dolazimo do najpoznatijeg letovališta u Jermeniji i glavog izvora pijaće vode. Jezero Sevan, nalazi se na preko 1900 metara nadmorske visine, najveće je slatkovodno jezero u državi i jedno je od sedam svetih jezera za Jermene. Blizu obala jezera obilazimo maleno selo Noratus u kojem se nalazi najveći broj hačkara na svetu (tradicionalnih jermenskih krstova-spomenika). Obilazimo još jedan drevni manastir Hajravank na obali jezera u koji porodice vekovima dolaze da se mole za svoju decu koja služe u oružanim snagama. Odlazimo do Sevenavank manastira na poluostrvu i obilazimo ruševine nekadašnje letnje rezidencije drevnih kraljeva. Uživamo u ribljim specijalitetima kojih ovde u svako doba ima u izobilju. Povratak u Jerevan. Slobodno vreme. Noćenje.

7.DAN (Utorak 29.05.2018.) Put vere

Ustajemo ranije, uzimamo lanč pakete i krećemo u celodnevni izlet na zapad i jugozapad zemlje. Odlazimo do Ečmiadžin – Majke Katedrale, sedište Svete Jermenske Apostolske crkve i najstarije katedrale na svetu. Obilazimo ovu drevnu katedralu koja je vekovima odolevala vremenu i osvajačima. U riznici Ečmiadžina se po predanju nalaze i neke od najvećih relikvija hrišćanstva – Longinovo koplje kojim je na krstu proboden Isus i glava Svetog Grigorija Prosvetitelja. Obilazimo i Hripsime manastir u kojem ćemo čuti zanimljive price o prvim hrišćanskim hodočasnicima. Nastavljamo put dalje i sitžemo podno planine Ararat, najsvetije planine svih Jermena. Dolazimo u manastir Hor Virap, jedno od najbitnijih mesta za hrišćanstvo u Jermeniji. U ovom manastiru je bio zatočen Sv. Grigorije Prosvetitelj, svetac zaštitnik Jermenije i apostol koji je tada pagansku državu preobratio u hrišćansku veru 30 godina pre Milanskog edikta. Spuštamo se merdevinama kroz uski tunel i obilazimo malenu ćeliju u kojoj je Sv. Grigorije proveo skoro dvadeset godina. Krećemo dalje na jug, usput stajemo da kupimo domaće sveže voće koje lokalci prodaju uz magistralu. Stižemo u crvenu klisuru, iz koje se izvlači onaj isti crveni kamen kojim su ukrašene zgrade u Jerevanu, i penjemo se na visoki plato na kojem je smešten manastir Noravank, jedan od najlepših jermenskih manastira oko kojeg se nalaze ruševine letnjih rezidencija i grobnice kraljevske porodice Orbelian. Pravimo kraću pauzu za ručak u nekom od brojnih etno restorana uz reku, i odlazimo do malenog sela Areni, mesta gde je pre više od sedam hiljada godina prvi put započeta proizvodnja vina. Obilazimo vinski podrum, probamo razne sorte vina, konjaka i rakija. Povratak u Jerevan. Noćenje.

8.DAN (Sreda 30.05.2018.) Iz paganizma u hrišćanstvo

Fakultativni izlet nedaleko od Jerevana. Obilazimo hram Garni, jedini očuvani grčko-rimski paganski hram u čitavom bivšem Sovjetskom savezu. Nastavljamo put i posle nekih dvadesetak minuta vožnje dolazimo u manastirski kompleks Geghard (Sveto koplje). Manastirski kompleks je napravljen u samoj steni velikih planinskih venaca i potpuno je obezbeđen u slučaju napada stranih osvajača. U samoj steni nalazi se nekoliko manjih crkava, prostorija za svakodnevni život monaha i čist planinski izvor pijaće vode. Ovakva orijentacija manastira kao i izvor vode za piće doprinele su tome da bi svaka opsada manastira završavala neuspešno. U manastiru se po predanju nalazilo Longinovo koplje koje je kasnije prebačeno u Ečmiadžin katedralu. U povratku ka Jerevanu svraćamo u maleno domaćinstvo u kojem učimo kako se pravi tradicionalni jermenski hleb. Povratak u Jerevan. Slobodno vreme. Noćenje.

9.DAN (31.05.2018.) Stari život Hajastana

Još jedan dan za upoznavanje jermenske kulture i tradicije. Fakultativni izlet u etnološki muzej na otvorenom, gde se upoznajemo sa svim detaljima tradicionalnog jermenskog života. Učimo jermenske plesove, pesme, spremamo jermensku hranu. Povratak u Jerevan. Noćenje.

10.DAN (Petak 01.06.2018.) Nojev grad

Slobodan dan za uživanje u Parizu Zakavkazja. Šetnja parkovima i bulevarima, šoping, uživanje u tradicionalnoj hrani i piću. Noćenje.

11.DAN (Subota 02.06.2018.) Nazad u Sakartvelo

U jutarnjim časovima napuštamo Jerevan i vraćamo se nazad ka Gruziji. Posle skoro šestočasnovne vožnje sa pauzama i carinskih formalnosti u kasnim popodnevnim časovima stižemo u Tbilisi. Slobodno vreme. Noćenje.

12.DAN (Nedelja 03.06.2018.) Balkon Evrope – Kazbegi

Posle doručka odlazimo na krajnji sever zemlje. Vozimo se starim vojnim drumom, obilazimo utvrđenje Ananuri, staru graničnu bazu vojvodskih i kraljevskih porodica, obilazimo ušće bele i crne Aragvi reke, pravimo usputnu pauzu na vidikovcu u oblacima i dolazimo na samu granicu Gruzije i Rusije. Stižemo u gradić Stepantsminda  gde prelazimo u terenska vozila i vozjmo se do Crkve Svetog Trojstva, u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vencima Kavkaza uvek prekrivenih snegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu. Povratak u Tbilisi. Slobodno vreme. Noćenje.

13.DAN (Ponedeljak 04.06.2018.) Kroz vinsku regiju

Fakultativni izlet u Kaheti regiju na jugoistoku zemlje, poznatu po svetski čuvenim gruzijskim vinogradima i vinima. Pre vinske regije, odlazimo do same granice Gruzije i Azerbejdžana i obilazimo manastirski kompleks David Garedža, poznatog i pod imenom “Anđeli u pustinji”. Kompleks je napravljen u VI veku i uklesan je u steni u sred polu-pustinjske visoravni. Penjemo se na vrh visoravni i uživamo u pogledu na pustinjsku ravnicu u Azerbejdžanu. Nastavljamo dalje i usput obilazimo Bodbe manastirski kompleks u kojem je sahranjena Sveta Nina, najveća svetiteljka Gruzijske Crkve. Stižemo do gradića Sihnagi, probamo i kupujemo nadaleko poznato gruzijsko vino. Povratak u Tbilisi. Noćenje.

14.DAN (Utorak 05.06.2018.)

Doručak. Slobodan dan u Tbilisiju. Fakultativni obilazak vidikovca na vrhu iznad Tbilisija i uživanje u pogledu na grad. Fakultativni odlazak u termalna kupatila. Pakujemo stvari i odmaramo se za rani jutarnji let.  Noćenje.

15.DAN (06.06.2018.) Kraj avanture

U ranim jutarnjim časovima odlazimo na aerodrom dva sata pre poletanja i letimo nazad za Beograd sa presedanjem u Istanbulu (broj leta PC315).

USKRŠNJA AKCIJA ZA MAJSKI TERMIN DO 21.04.
REGULARNA CENA – 969 €

CENA UKLJUČUJE:

 • Avio prevoz kompanije Pegasus Airlines na relaciji Beograd – Istanbul – Tbilisi – Istanbul – Beograd, SA SVIM TAKSAMA i prtljagom do 20kg
 • Transfere na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom, Tbilisi –Jerevan – Tbilisi
 • Smeštaj u hotelima na bazi 14 noćenja sa doručkom (buffet i kontinentalni)
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja

 

 

CENA NE UKLJUČUJE:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Vizu za Jermeniju, dobija se na graničnom prelazu – cena: 6
 • Idividualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje koje se može pribaviti u agenciji, UNIQA putničko zdravstveno osiguranje (19-70 godina), pokriće do 15000€, cena: 1306rsd

 

Opisi i cene fakultativa?

 1. Mtskheta – Gori – Uplistsikhe – Obilazak nekadašnje prestonicu Iberijske kraljevine i centar Gruzijske Pravoslavne crkve, rodno mesto Josifa Visarionoviča Džugašvilija – Staljina. Staljinova rodna kuća – muzej, i grad uklesan u stenama čiji ostaci datiraju nekoliko hiljada godina pre nove ere . U cenu izleta uključene ulaznice za sve kulturno istorijske spomenike.Cena: 45€
 2. Sevan – Jedno od najpoznatijih letovališta i najveće slatkovodno jezero na skoro 2000 metara nadmorske visine. Manastir na poluostrvu – Sevanavank i otkrivanje hačkara, tradicionalnih spomenika. Cena: 25
 3. Ečmiadžin – Hor Virap – Noravank – Areni – Obilazak najsvetijih mesta Jermenske crkve i najstarijih hrišćanskih manastira na svetu. Odlazak u vinsku regiju i obilazak najstarijih vinarija u kojima je pre sedam hiljada godina započeta proizvodnja vina. Cena: 40
 4. Garni – Geghard – Iz paganizma u hrišćanstvo. Poseta jedinom očuvanom grčko-rimskom hramu na čitavoj teritoriji bivšeg Sovjetskog saveza i poseta manastirskom kompleksu „Sveto kolje“ izgrađenom u steni u kojem otkrivamo paganske običaje koji se i dalje praktikuju u Jermenskoj crkvi. Cena: 20
 5. Etnološki muzej na otvorenom – Najbolji način upoznavanja jermenske kulture i tradicije. Uz pomoć lokalaca učimo sve o jermenskoj kulturi kroz vekove, pesme, muziku, nošnju, jezik, hranu. Cena:
 6. Kakheti – Regija nadaleko poznata po nepreglednim vinogradima i vinima vrhunskog kvaliteta, hajking do vidikovca iznad manastira David Gareja sa kog se pruža neverovatan pogled na Azerbejdžan, manastir Bodbe, mesto počivališta Sv. Nine, svetiteljke koja je pokrstila Gruziju, gradić Sihnagi, centar vinogradarske regije. Cena: 40€
 7. Kazbegi – Hajking vrhovima moćnog Kavkaza, gradić Stepantsminda, vožnja terenskim vozilima do Crkve Svetog Trojstva, u podnožju vrha Kazbegi. Cena: 35€

*Plaćanje fakultativnih izleta na destinaciji lokalnom partneru

KORISNE INFORMACIJE

Voda u Gruziji i Jermeniji je potpuno bezbedna za piće.

 

U Gruziji i Jermeniji ne postoje nikakvi rizici od bilo koje prenosive bolesti. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

 

Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put.

 

Klima u Gruziji i Jermeniji odlikuje se toplim letima i hladnim zimama. Na planinskim vencima na severu obe zemlje, temperatura je niža u odnosu na gradove i jug gde se nalaze vinogradi i polupustinje. Prosečna maksimalna dnevna je od 23 do 30C, noćne temperature mogu da padnu i do 10-15C, kako je Kavkaz planina sa vrhovima preko 3000 metara nadmorske visine, postoji mogućnost da su vrhovi  pokriveni snegom. Sa sobom obavezno ponestitei odeću dugih rukava i nogavica. Prilikom obilaženja manastira i hramova, žene moraju nositi suknje ispod kolena i prebaciti maramu preko glave, a muškarci pantalone.

 

Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu, svinjetinu, sireve, mleko i mlečne proizvode, povrće, voće i dosta testa.

 

Ulična hrana je potpuno bezbedna, jeftina i jako ukusna.

 

Gruzija i Jermenija supotpuno bezbedne destinacije. Gruzini i Jermeni su jako ljubazni i gostoprimivi ljudi, i uvek će izaći u susret. Ne preporučuje se kretanje u određenim separatističkim regijama na severozapadu Gruzije, zbog toga što gruzijska vojska i policija više nemaju uticaja u tim regijama. Ljudi su jako ljubazni i uvek spremni da pomognu. Takođe zbog loših diplomatskih odnosa između Jermenije i Azerbejdžana, te loših odnosa sa Turskom, granice Jermenije ka ove dve zemlje su potpuno zatvorene, a granice Jermenije čuva vojska Ruske Federacije.

 

Sa sobom možete nositi i evre i američke dolare i zameniti ih za lokalne valute(Gruzinski Lari i Jermenski Dram) u rasprostranjenim menjačnicama ili bankama.

 

Bankomati postoje i nalaze se skoro svuda, a kartice možete koristiti u većini prodavnica, restorana i kafića. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 

Strujni napon potpuno je isti kao i kod nas 220V.

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbednost putnika i da izbegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

 

Republika Srbija nema svoju ambasadu u Gruziji, već Gruziju na nerezidencijalnom osnovu pokriva ambasada u Kijevu (Ukrajina). Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Slovenija, takođe nemaju svoje ambasade. Ambasada Republike Bugarske nalazi se u Tbilisiju, dok Republiku Hrvatsku pokriva počasni konzul sa kancelarijom u Tbilisiju.

 

KORISNE INFORMACIJE

 

VIZE

 

Za ulazak na teritoriju Gruzije, državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Crne Gore i Hrvatske nisu potrebne vize. Za ulazak na teritoriju Jermenije, građanima Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije potrebna je viza koja se dobija na graničnom prelazu i iznosi 6€ (plaćanje se isključivo vrši Jermenskim dramima ili Gruzinskim larijima).

NAPOMENE:

 • Sve uplate vrše se u dinarskoj protivvrednosti Evra na dan uplate po prodajnom kursu Pro Credit banke (mogućnost plaćanja: gotovinski, uplatom na rate, platne kartice – VISA, DINA, MAESTRO, MASTER):
 • GOTOVINSKI: 250€ prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), 20 dana pred put isplata celokupnog aranžmana.
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja agencije «Rapsody travel» od 25.01.2017. a koji su usklađeni sa YUTA standardima.
 • Fakultativni izleti se organizuju od strane lokalne turističke agencije. Organizator putovanja nije u stanju da kontroliše kvalitet izvođenja fakultativnih izleta i prema Opštim uslovima putovanja  nije odgovoran za njihovo izvođenje, te je putnik saglasan da sve svoje eventualne reklamacije i primedbe uputi direktno, na licu mesta, lokalnom organizatoru putovanja! Cene svih fakultativnih (neobaveznih) izleta su izražene u EVRIMA ili lokalnoj valuti, a rezervacija i uplate se vrše predstavniku agencije tokom samog putovanja. U cenu svakog fakultativnog izleta je uključena ulaznica, prevoz autobusom tour-operatora i lokalni vodič. Fakultativni izleti organizuju se na bazi min 5 prijavljenih, osim u slučaju da je drugačije navedeno Agencija zadržava pravo promene svih planiranih izleta po danima kao i njihove satnice, u zavisnosti od radnog vremena pojedinih lokaliteta.
 • Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom garantovan je samo iznos akontacije. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cene, izmene programa putovanja ili otkaza putovanja.
 • Aranžman je rađen na bazi minimuma od 10 putnika, a rok za otkazivanje od strane agencije je 7 dana pre početka putovanja.
 • Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom, zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Pasoši državljana Republike Srbije moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci).
King Edward Hotel, Tbilisi

King Edward Hotel, Tbilisi


Hotel u centru grada, 1.5 km udaljen od Trga slobode i 1 km udaljen od starog grada. Nalazi se u rezidencijalnom delu odmah pored predsedničke palate. Sve sobe su dvokrevetne (bračni i singl kreveti), svaka soba poseduje TV sa satelitskim kanalima, besplatni WiFi, fen za kosu i klima uređaj. Neke od soba posetuju svoju terasu. Gostima hotela, na raspolaganju su i bazen i sauna. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni). U blizini hotela nalaze se predsenička palata, Crkva Svetog Trojstva, Jermenska četvrt, metro stanica je na nekoliko minuta hoda, Rajk park i most mira su na svega 5 – 10 min hoda, kao i žičara koja vodi do Narikala utvrđenja.Best Hostel Republic Square, Jerevan

Best Hostel Republic Square, Jerevan


Hostel u samom centru grada, na Trgu Republike na nekoliko minuta hoda od svih glavnih znamenitosti. Na 2min od muzičke fontane, Gradske kuće, Nacionalnog muzeja Jermenije i zgrade vlade. Sve sobe su dvokrevetne (bračni i singl kreveti), svaka soba poseduje TV sa satelitskim kanalima, besplatni WiFi, fen za kosu i klima uređaj. Gostima hotela, na raspolaganju su zajedničke prostorije a u holu hostela nalazi se i bankomat. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni).
Pošaljite upit